Testimoniale

 • Este o carte fascinantă, scrisă cu mare măiestrie pentru a putea fi citită cu ușurință și de către cei care nu sunt istorici. Autorul scoate la lumină un adevăr istoric care aduce un plus de strălucire acestui oras încărcat de legendă.

  Irina Smical
 • ....am fost una dintre fericitele persoane care am primit această carte tocmai de la autor. Mi-a trezit interesul față de trecut și prezent de la primele pagini parcurse..... Uneori adevărurile istorice ne sperie, alteori ne pun pe gânduri....la fel se întâmplă si cu legendele.....Este un sentiment ciudat să te gândești la Shakespeare si să-l "asociezi" cu un om "ales" care s-a născut, a copilărit și o parte a vieții lui l-a trăit aici, dar mai mult, "omul nostru" devine astfel si eroul nostru.....Felicitări domnule Walter Ubelhart !!!

  Eve Treger Sitar
 • Din întâmplare sau nu,  am aflat că se va publica o carte al cărui subiect este un personaj despre care, nu se știu foarte multe lucruri, care are legătură cu opera lui Shakespeare; o carte scrisă de un băimarean, ce poarta  numele Walter. Firesc m-am întrebat, ce nu s-a spus... și care ar fi legătura acestuia cu un necunoscut și cu Shakespeare?

  Abia așteptam să o citesc. Nicio clipă nu m-am gândit ca voi fi printre primii cititori ai acestei cărți. Am savurat-o, cuvânt cu cuvânt, pagină cu pagină, după ce, conform unei tradiții personale,  am deschis cartea pur și simplu ......... la Capitolul intitulat “O iubire tragică”...  o poveste de dragoste cu final tragic, de acum 400 de ani, care a avut loc  în acest spațiu în care trăiesc.....

  Curiozițăti, întrebări,  m-au întors la firescul început al unei povești.......de demult.....

  Lejer m-am plimbat pe străzile Băii Mari de acum 400 de ani, l-am observat atentă pe Johannes Banfi Hunyades, am făcut și desfăcut legături între atunci și acum, am auzit tropotul cailor, zgomotul trăsurilor, am simțit frica și mândria reușitei, m-am plimbat prin locuri cunoscute, totodată noi și de demult, prin locuri necunoscute, am înțeles tăcerea din umbră, povestea m-a intrigat și m-a fascinat  și toate acestea la un loc, m-au purtat  într-un timp unic, acolo și aici.

  Într-un singur cuvânt, citind romanul am simțit: EMOȚIE!

  Mihaela Mureșan 
 • In urma cu cativa ani l-am ascultat pe domnul profesor Teodor Ardelean cu ocazia zilei de 1 Decembrie! Cuvantul dansului incepea asa: „Cei care uita trecutul sunt condamnati sa il repete.” (Citat de George Santayana despre Istorie), ulterior am regasit acest citat, expus la Memorialul Durerii din Sighet. Azi inchei, cu parere de rau, o aventura, o numesc asa pentru ca am trait-o puternic emotional, am calatorit, am deslusit intrigi, am facut experiente chimice, mi-am marit aria cunostintelor in multiple domenii si am cunoscut personalitati puternice, toate acestea concentrate in Centrul Vechi al orasului meu natal si in zone geografice pe care le-am vizitat!

  Walter, multumesc istoriei ca te-am cunoscut si astept continuari pentru ca:”Istoria este întotdeauna scrisă greşit, de aceea este nevoie să fie atât de des rescrisă.”citat clasic din George Santayana

   
  Adriana Costela Croitoru
 • Un roman, cu adevărat senzaţional, scris de un băimărean, Walter Übelhart, captivează cititorii încă de la primele rânduri. Prin tema aleasă şi prin acţiunea derulată în două planuri, suntem cufundaţi în culoarele timpului până în urmă cu 400 de ani, când ni se dezvăluie, din umbra istoriei, un personaj din Baia Mare, care a preferat să rămână discret, Johannes Banfi Hunyades. Absolvent al Schola Rivulina, unde a învăţat limbi străine, între care şi engleza, personajul nostru se afirmă în cercurile alese din Londra, ajungând, se pare, apropiat marelui William Shakespeare, căruia nu doar i-ar fi sugerat teme devenite celebre în timp, ci i-ar fi oferit chiar texte, el alegând să rămână în umbră. Romanul este scris într-o manieră modernă, cititorul putând ușor identifica două planuri: pe de o parte, suntem transpuși în vremea de demult, în care Baia Mare pare a fi conectată la circuitul științific și cultural european, în ciuda mai multor manifestări specific medievale (vrăjitoare, medicamente miraculoase, societăți secrete, ocultism etc.), iar pe de alta, asistăm la încercările insistente ale autorului-narator de a identifica în Baia Mare de azi și în zonă dovezi ale unui trecut fabulos. În felul acesta, Walter Übelhart, plecat pe urmele lui Johannes Banfi Hunyades, ne cucereşte şi ne fascinează cu stilul său captivant care-l lansează în lumea autorilor de best-seller.

  Conf. univ. dr. Mircea Ioan Farcaș
  Centrul Universitar Nord Baia Mare
 • Am citit romanul lui Walter Übelhart și după ce l-am început nu l-am mai putut lăsa din mână. Subscriu, va fi un best-seller. Aștept cu nerăbdare un nou roman scris de Walter. Are un talent deosebit. În acest roman te transpune în alte timpuri atât de firesc încât ai impresia că ești și tu părtaș la acțiune.

  Camelia Barbu