Cartea „În umbra lui Shakespeare”

Despre cartea În Umbra lui Shakespeare


U n scriitor băimărean vine în faţă şi luminează o cale vizionară pentru orizonturile ascunse ale urbei, ce va face să se trezească din amorţire o lume fulminantă.

Personajul cheie este un băimărean care a trăit în urmă cu circa patru secole şi care a fost purtat de destin atât la curtea Împăratului de la Praga, cât şi în Anglia lui Shakespeare şi Francis Bacon… Cercetător al marilor taine, chimist şi alchimist, minerolog şi antropolog, Johannes Banfi Huniades, este descoperit în larga lui dezvoltare pe coridoare de contact europene şi în complexităţi temporale acute, care transgresează domeniile cele mai temerare. Căutători de aur, bătători de monede, scormonitori ai adâncurilor, luminători ai ştiinţei, promotori ai progresului şi alte categorii de „cutezători” ai vremii intră în relaţie cu un exponent din Carpaţi, schimbând împreună cursuri şi parcursuri de istorie.

Dar, mai ales, bucle de destin contemporane…

Personajul de atunci pare a-şi căuta autorul de azi! Şi pare a se fi săturat de negura uitării! Astfel că un german din Baia Mare de acum patru sute de ani îşi găseşte un alt german din Baia Mare de astăzi. Cum credeţi că vor reacţiona germanii zilelor noastre când vor afla că unele din piesele lui Shakespeare poartă amprenta creaţiei „anonime” a unui german băimărean? Când presa din Germania va anunţa asta, s-ar putea ca tirajul acestui roman istoric – „În umbra lui Shakespeare” – să fie prea mic pentru o lume atât de mare de curioşi!

Dr. Teodor Ardelean

„Personajul de atunci pare a-şi căuta autorul de azi! Şi pare a se fi săturat de negura uitării! ”


 
U n roman, cu adevărat senzaţional, scris de un băimărean, Walter Übelhart, captivează cititorii încă de la primele rânduri. Prin tema aleasă şi prin acţiunea derulată în două planuri, suntem cufundaţi în culoarele timpului până în urmă cu 400 de ani, când ni se dezvăluie, din umbra istoriei, un personaj din Baia Mare, care a preferat să rămână discret, Johannes Banfi Hunyades.

Absolvent al Schola Rivulina, unde a învăţat limbi străine, între care şi engleza, personajul nostru se afirmă în cercurile alese din Londra, ajungând, se pare, apropiat marelui William Shakespeare, căruia nu doar i-ar fi sugerat teme devenite celebre în timp, ci i-ar fi oferit chiar texte, el alegând să rămână în umbră.

Romanul este scris într-o manieră modernă, cititorul putând ușor identifica două planuri: pe de o parte, suntem transpuși în vremea de demult, în care Baia Mare pare a fi conectată la circuitul științific și cultural european, în ciuda mai multor manifestări specific medievale (vrăjitoare, medicamente miraculoase, societăți secrete, ocultism etc.), iar pe de alta, asistăm la încercările insistente ale autorului-narator de a identifica în Baia Mare de azi și în zonă dovezi ale unui trecut fabulos.

În felul acesta, Walter Übelhart, plecat pe urmele lui Johannes Banfi Hunyades, ne cucereşte şi ne fascinează cu stilul său captivant care-l lansează în lumea autorilor de best-seller.

Conf. univ. dr. Mircea Ioan Fărcaș


http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/07/carte-romana-fata-710x1024.jpg
http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/09/2-724x1024.jpg
http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/09/3-724x1024.jpg
http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/09/5-724x1024.jpg
http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/09/6-724x1024.jpg
http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/09/7-724x1024.jpg
http://www.in-umbra-lui-shakespeare.ro/wp-content/uploads/2016/09/4-724x1024.jpg